• Andreas Johansson är mittfältaren som blivit mittbacksrese i IFK Norrköping. Han tror och hoppas att IFK kan vara med i den allsvenska toppen 2017. Foto: Leif Larsson 2 Andreas Johansson är lagkapten i det IFK Norrköping som ska försöka hålla det egna nätet rent från påhälsning kommande säsong samtidigt som man ska se till att det rasslar hos motståndarna. Foto: Leif Larsson

Andreas hoppas på toppstrid igen

IFK Norrköping har i två år tillhört toppen i svensk fotboll. Laget vann allsvenskan 2015 och kom trea i fjol. Hur stark är då truppen som ska lira 2017?

– Svårt att jämföra mellan olika år men jag tycker vi har en spännande och intressant trupp. Vi får ett slagkraftigt lag, bedyrar Andreas Johansson, mittback och lagkapten som nyligen fyllde 35 år. Efter två år av toppstrid i svensk herrfotboll så vill IFK-fansen förstås att det ska bli samma sak kommande säsong som startar 1 april. Andreas Johansson påpekar att laget inte pratar om placeringar utan fokuserar på hur man ständigt kan bli bättre.

– Det gäller att prestera så bra som möjligt som lag och som individer. Då följer resultaten med, klargör lagkaptenen som under 2017 gör sin sjätte säsong i klubben. Efter guldet 2015 har det varit en stor spelaromsättning. Så frågan är om dagens IFK räcker till för toppkamp.

Räcker till

Andreas Johansson vill således inte gå in på sådana detaljer men svarar ändå så här:

– Alla elitidrottsmän vill vinna sin tävling. Vi har goda förutsättningar och ett bra spelarmaterial för att komma bra till, var vi kan hamna är svårt att säga. Men vi ska kunna vara med däruppe och tampas, funderar IFKs: nummer fyra. IFK Norrköping gick åter upp i allsvenskan 2011 och efter några år med placeringar en bit ner i tabellen så klev laget helt plötsligt upp i översta regionerna 2015. Uppsvinget började redan för några år sedan när truppen byggdes om och Janne Andersson blev tränare. År 2014 var IFK nära att åka ur men spelmässigt såg det bra ut.

– Vi hade ett bra passningsspel men var för dåliga i straffområdena, vi släppte in för mycket mål och hade svårt att göra mål. Men att vi klarade kontraktet gav oss mental styrka. Sedan skräddarsyddes positioner för varje spelare och 2015 började bra, vi fick självförtroende och framgångarna kom, redogör Andreas. Hur man håller sig skadefri verkar vara något mittbacken kan. Andreas har bara missat fyra matcher på fem år i IFK.

– Jag har klarat mig ifrån skador, ta i trä, men det gäller att lyssna på sin kropp. Ibland står jag över en träning och kör ett rehabpass i stället. Nu när IFK kommit etta och trea känner ni mest press eller motivation för att komma högt igen?

– Jag känner ingen press, även om vi har förväntan på oss, bara motivation. Vi vill spela bra fotboll och glädja de som stöttar IFK. Ståplatsläktaren Curva Nordahl har blivit ett publiklyft på Östgötaporten. Det är en härlig känsla att få jubla över mål framför dem, bedyrar lagkaptenen.

Andreas Johansson började karriären i Halmstads BK, gjorde några år som proffs i tyska Bochum och är nu i IFK. Han har hunnit bli 35 år men tycker fortfarande att han utvecklas.

– Janne Andersson sa en bra sak: Om man inte utvecklas så avvecklas man. Det är viktigt att fortsätta lära sig saker och jag bytte från mittfältare till mittback 2015 och har en del kvar att lära i den rollen. Inför detta spelår var frågan om Andreas Johansson skulle bli kvar i IFK och han ritade på för 2017 och 2018. – Jag har haft många härliga år i klubben och trivs. Jag tror vi kan uppnå fler bra saker framöver, avrundar han.