• Systrarna Helena och Cecilia Strikholm öppnar butiken Lilla klädkammaren där de säljer välvårdade begagnade barnkläder. Foto: Kajsa Nilsson

Andrahandsmarknad för barnkläder

Den 10 februari startar insamlingen av barnkläder och den 7 mars öppnar butiken för försäljning. Systrarna Cecilia och Helena Strikholm öppnar Norrköpings nya barnklädesbutik i galleria Spiralen.

Genom att köpa begagnade barnkläder kommer kostnaderna ner till så lite som en tredjedel av det ursprungliga priset utan att man behöver tumma på kvaliteten. Barn växer fort och behöver snabbt nya kläder, därför blir det ingen större slitning på plaggen. Märkesplagg håller kvaliteten länge.

– Jag har två barn och i början köpte jag inga kläder begagnat. Nu köper och säljer jag massor. Det är så smidigt och kläderna håller sig fina så att ytterligare ett barn kan använda kläderna innan de slits, säger Helena Strikholm som fick barn 2008.

Välvårdat begagnat

Tillsammans med systern Cecilia, som egentligen är socionom, startar hon Lilla Klädkammaren på Spiralens övre plan. Där säljer de välvårdade begagnade barnplagg på kommission. Vem som helst kan lämna in plagg till butiken och får sedan betalt allteftersom plaggen säljs.

– Vi vill tvätta bort den gamla secondhand-känslan. Vi kommer inte ta in vad som helst utan i stället satsa på kvalitativa plagg i gott skick, säger Cecilia Strikholm.

Kläm och känn

Att köpa och sälja barnkläder har vuxit sig stort online. Helena och Cecilia påpekar att det blir smidigare om man kan gå till en butik där man kan klämma och känna på plaggen i stället för att enbart utgå från fotografier.

– Det är alltid lite krångligt när man ska boka tid med olika personer. Det behövs en butik här i Norrköping, fastslår Helena. Cecilia tillägger att det ligger rätt i tiden och syftar på miljövinsterna med att handla begagnat.

Den 7 mars invigs den nya butiken som säljer begagnade kläder, inredning och leksaker till barn.