• Anders Persson och hans CMIV i Linköping har höga ambitioner. Foto: Julia Kimell
  • Här ser man en datortomografi bild framställd med ny teknik som avbildar en inopererad hjärt-hjälppump i blå färg. Foto: Julia Kimell

Anders Perssons forskning siktar på nobelpris

Som en del av Mjärdevis 30-årsjubileum fick CreActive i Mjärdevi celebert besök av Anders Persson från Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV), då han under en frukostföreläsning visade makalösa bilder från insidan av kroppen och berättade om höjdpunkterna i sin karriär.

– Man kan säga att Anders Persson är en naturlig följd av vad som hände då, säger Sten Gunnar Johansson, vd på Mjärdevi science park efter att ha gjort en kort resumé av vad som hänt i Mjärdevi sedan 1983 då första byggnaden kom till på den dåvarande åkern.

– Det är inte så lätt att introducera honom, men jag väljer att göra en jämförelse till Ralf Edström som faktiskt inte är så långsökt. Båda blev värvade i sina hemorter på speciella sätt.

Flygplansraggning

I Anders Perssons fall landade Sectras vd Torbjörn Kronander med företagets röda flygplan och försökte locka honom till Linköping med löften om guld och gröna skogar, men framför allt behövde man hjälp med att utveckla sitt bildsystem. Sedan dess har CMIV hunnit växa med 90 forskare, varav 40 är doktorander. De står på tre ben: universitetet, landstinget och industrin – med patienten i mitten.

– Det är svårt att var allsmäktig, så vi siktar på att vara bäst i världen på ett område. För att kunna möta vårdens krav behövs teknik och forskning. Och all ny forskning behöver bilder. Linköping är bra på det här.

Han konstaterar att spelindustrin driver grafikkortsutvecklingen – och designen är viktig även i sjukvården. I dag är felen otroligt dyra.

Sparar miljoner

Med hjälp av deras teknik behöver man inte alltid obducera. Tack vare postmortal imaging kan man med 3D-skanningen se mycket mer än om man fysiskt skär i en kropp.

– Vi kan också se vad som händer i vården egentligen – hur många slangar satt rätt under operationen som fick en dödlig utgång?

Stort fokus ligger på att jobba över gränserna, något man till exempel inte gör i Kina, berättar han. Snart flyttar CMIV till ett av de nya husen på sjukhusområdet och blir fyra gånger större och beläget mitt i området.

– Nyckeln var att få alla på sjukhuset att tro att de äger CMIV. ”Det är vårt”, säger de flesta avdelningarna, vi fick det utan att bråka.

Stadsministern hetsade

CMIV blev först i världen med att visualisera hjärtflödet och väggarnas rörlighet med hjälp av magnetkamera, och de använder en datortomograf med extremt låg stråldos. Sedan dess har man bland annat fryst ner en 220 kilo tung björn från Kolmården, 3D-printat en guldfalk inuti en mumie, framställt hjärnas funktion på bild och nu ligger siktet högt – nobelpriset.

– I början hade vi en femårsplan att ordna egna lokaler, upphandla egna skanningsapparater och rekrytera 20 doktorander. Tills Göran Person tyckte att det var för lång tid – verksamheten var för livsviktig och planen ändrades till fyra år vilket sedan kunde uppfyllas.

I framtiden tror man sig kunna skicka nanopartiklar till speciella kroppsdelar för att hitta och behandla cancer mer effektivt.

Uppgraderar

Redan 2003 kunde man köra en helkropp genom en datortomograf på 15 sekunder, för två år sedan var man nere på tre sekunder – med en otroligt jämn hastighet. Och tur det, för så fort farten bryts stämmer inte legobitarna. Men det gäller att hänga med i tekniken – redan i sommar byts maskinen till nästa generations.

– Kommer man in med rullstol i det rum där magnetkameran står blir den kvar här för evigt, eller tills någon släpper ut allt helium som håller kameran kall. Klockan stannar, och kreditkorten avmagnetiseras. Och förstås: protonerna i kroppen ställs in som kompassnålar efter magnetfältet. Det är därför bilderna blir så bra.

Fokus på narkolepsi

Just nu studerar man narkolepsi lite noggrannare, vad är det som händer i hjärnan? Man kan se hjärnfunktionerna i realtid. Rör man en hand lyser det i hjärnan.

– I framtiden kommer vi kunna kommunicera med patienterna på ett helt annat sätt, allt kan följas direkt på en skärm.

Men det finns förstås problem också. Det lagras otroliga mängder data – mer än hela landstinget, och bilderna får inte flyttas ut från sjukhuset. Där släpar lagstiftningen efter.

Fakta CMIV

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum initierat av Linköpings universitet, Landstinget i Östergötland och Sectra AB.

Genom deras tvärledande forskning skapar CMIV lösningar på framtidens kliniska problem. Uppdraget är att skapa innovativa metoder och verktyg för sådan bildanalys och visualisering som kan appliceras i sjukvård och medicinsk forskning.