• Ana hälsar välkommen till baren. Foto Mirjam Lindahl
  • Anas egenkomponerade Peach Breeze. Foto: Mirjam Lindahl
  • Ana. Foto: Mirjam Lindahl
  • Ana in action bakom bardisken. Foto: Mirjam Lindahl
  • Anas egenkomponerade Peach Breeze. Foto: Mirjam Lindahl
  • Att kunna showa bakom bardisken är viktigt tycker Ana. Foto: Mirjam Lindahl

Ana lever sin dröm bakom bardisken

– Det är inte bara ett jobb, det är mitt liv! Orden är Anas och det lyser ur ögonen på henne när hon berättar om sin passion, om bartenderyrket. – Det här, säger hon stolt och visar med handen mot baren på New York Bar & Grill på Gamla Torget, det här är mitt område!

Ana, som har sina rötter i Albanien och Grekland är i stort sett fostrad in i branschen, då familjen drev restaurang, och redan som tolvåring älskade hon att stå i baren och experimentera med smaker och färger.

– Jag älskar att ge service, säger hon. Att uppfylla kundens förväntan med råge. Att ge en upplevelse, inte bara en drink- det är det roligaste av allt!

Ana berättar att bartenderyrket handlar om så mycket mer än att blanda ihop en standarddrink. För att vara en duktig cocktailbartender krävs för det första mycket kunskap. Om spritsorterna, om smaker och att kunna kombinera dessa i ett antal redan namngivna drinkar, men också att kunna överraska sin kund med något helt nytt.

– Sen hör det ju till att showa lite också, ler Ana. Att fånga gästens uppmärksamhet med flaring och freepour, dvs att jonglera med flaskorna, och kunna hälla upp rätt mängd utan mått. Att bjuda på sig själv i varje möte. Då smakar drinken dessutom så mycket bättre!

Att Ana trivs med sitt jobb går inte att ta miste på.

– Jag är fullständigt energiboostad efter ett arbetspass, även om det varit högt tryck! skrattar hon och fortsätter; Norrköpingsborna är trevliga gäster, för det allra mesta! Men ger man god energi får man samma tillbaka!

För dig som vägrar inse att sommaren är över, och för dig som vill kura skymning med en riktigt mysig höstdrink bjuder Ana på två egna drinkrecept:

 

Peach Breeze:

4 cl vodka

2 cl Peach Tree

Persikopuré

3 cl Sour Mix

Skaka och häll upp i ett högt glas med krossad is. Fyll upp med passionsfuktsjuice och toppa med t.ex en apelsinskiva och ett cocktailbär.

 

Ginger Autumn Boost:

Färsk muddlad ingefära

4 cl gin

2 cl fläderlikör

4 cl sockerlag

4 cl Sour Mix

Skaka och sila ner i ett glas med is. Toppa med ginger ale och garnera med lime och mynta.