• Elin Åsén och Louise Lundgren går i trean, Anne Lindgren är lärare, Julia Johansson går i trean och Mathilda Sandberg i ettan på floristutbildningen på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping. Foto: Leif Larsson
  • Lisa Nolér, Moa Johansson, Lovisa Styrbjörn, Ebba Ideskog och Mathilda Sandberg packar upp blommor som ska användas av eleverna i årskurs ett på floristutbildningen. Foto: Leif Larsson

Än blommar floristerna

Floristutbildningen på Himmelstalundsgymnasiet I Norrköping var på väg att försvinna men räddades. – Jag är nöjd med utbildningen. Allt är roligt, intygar Julia Johansson, som går tredje och sista året.

Norrköpings kommun släppte huvudmannaskapet för utbildningen och landstinget i Östergötland tog över. Det hann dock bli ett glapp på ett år så därför finns just nu bara två årskurser på utbildningen, en etta och en trea, men ingen tvåa. Nästa läsår är det åter tre årskurser.

– Det var bra och tur för oss att landstinget tog över, säger läraren Anne Lindgren.

Tidningen har pratat med Anne Lindgren, Julia Johansson och Mathilda Sandberg som går i ettan. Trion strör lovord över yrket florist.

– Florist är världens bästa yrke, tycker Anne Lindgren.

– Det är ett fint arbete som innehåller både glädje och sorg eftersom blommor finns med både vid bröllop och begravningar. Det är stora händelser och det är en förmån att få vara med och ordna med blommor till det, klargör Julia.

Sköter egen butik

Utbildningen är således på tre år. Omkring två tredjedelar är floristämnen och resten vanliga gymnasieämnen. Praktiken är diger, fem veckor per läsår.

– Det är en bred utbildning och alla delar i den är nödvändiga. Vi gör brudbuketter, lär oss om växter, får veta hur färgers valörer och kulörer hör ihop och mycket annat. Man lär sig mycket och kan bli designer, inredare eller jobba i butik, konstaterar Mathilda.

Ett inslag som gillas är arbetet i skolans egen blombutik. Hit kommer riktiga kunder och eleverna får lära sig att handskas med verkligheten.

– Det är häftigt med en egen verksamhet. Vi sköter kassan, gör blominköp och exponerar butiken. I början var man lite tveksam när det kom en kund men vi lärde oss efterhand hur kunden ska tas emot. Vi har tränat mycket i butiken på att bli professionella och arbetet började redan i ettan, berättar Julia.

Användbart bevis

Så här i slutet på utbildningen arbetar treorna med var sitt uppdrag, eller ett case som den engelska beteckningen är.

– Jag gör en bukett till sångerskan Miss Li. Det ska spegla hennes personlighet och kläder. Det är svårt men roligt. Hela vårterminen har jag skissat, spånat idéer, tänkt, format och testat om det går att göra praktiskt, redogör Julia.

Uppdraget utmynnar i något som kallas Yrkesbeviset.

– Man är då certifierad florist och har ett yrke med sig. Det är också en bra grund för att fortsätta med gesäll- och mästarbrev, förklarar Anne Lindgren.

Behövs då blommor? De går ju inte att äta och har inget praktiskt användningsområde.

– Undersökningar har visat att man mår bättre psykiskt med blommor runt omkring sig, säger Anne.

– De behövs till viktiga händelser och det är en fin tradition att ge bort blommor. Jag ger hellre blommor i present än en tröja, klargör Julia.

Vilka är då era favoritblommor?

– Liljekonvalj, säger Julia.

– Ranunkel, tycker Mathilda.

Ingen anledning att säga emot.