• Det finns tre olika väggar att klättra längs i Klätterhallen i Norrköping. den högsta väggen är 15 meter. Här visar Jimmy Karlsson hur det går till att klättra längs en vinklad vägg. Foto: Leif Larsson
  • Att klättra blir bara roligare och roligare och är beroendeframkallande tycker Jimmy Karlsson som klättrat i tio år och är hallvärd i Klätterhallen i Norrköping. Foto: Leif Larsson

Alltid nya utmaningar för klättrare

Här tränar en grupp sjuåringar och en av utövarna är 79 år. Klättring på vägg blir allt mer på modet. – Klättring ger en allsidig träning. Många småmuskler som ger kroppen balans tränas upp, förklarar Jimmy Karlsson, hallvärd i Klätterhallen i Norrköping.

Han berättar att klättring förr ansågs vara en extremsport. I dag är det vilken träningsform som helst. Med många fördelar.

– Det blir träning utan att man tänker på det. Man klättrar för att det är kul och träningen blir en bonus. Andra typer av fysisk träning kan många gånger göras på ren vilja, påpekar Jimmy.

Ett annat plus med klättring är att man även tränar hjärnan.

– Det gäller att använda huvudet och fokusera på det man gör. Man måste lösa problem och ha en taktik, klargör Jimmy.

Bättre med åren

Att höjdrädda kan bli av med sin höjdrädsla är en annan möjlig nytta med klättrandet. Att sporten passar alla åldrar och båda könen är ytterligare en vinst.

– De flesta som kommer hit är mellan 20 och 30 år. Men vi har en träningsgrupp för sjuåringar och man kan börja redan som femåring och hålla på till 70. En man som kommer hit är 79 år, en veteran inom klättring som bara fortsätter. Jag känner till dem som förbättrat sitt personbästa vid 50 års ålder. Det är ovanligt för en fysisk sport, redogör hallvärden.

Klättring på vägg är i det närmaste en folksport i Frankrike och den växer i Sverige. Omkring 40 personer per dag kommer till Klätterhallen i Norrköping.

– Jag skulle tro att av dem som kommer hit är ungefär en av fyra tjejer. Men det blir allt fler tjejer som provar, säger Jimmy.

Två varianter

Det finns två varianter av klättring. Dels uppför en vägg där man är fast i ett rep och en sele och man har en person på golvet som sköter repet. I utrustningen ingår också skor med gummisula, för fästets skull, och en repbroms. I Klätterhallen är högsta väggen 15 meter.

I den andra typen klättras det inte så högt och där väggen är mer klipplik. Ramlar man finns en madrass som tar emot. Även denna variant kan testas i Norrköpingshallen.

– Att klättra är något naturligt och det är bara att försöka direkt och de flesta lär sig efterhand. Det handlar mycket om teknik och mindre om styrka. Jag håller kurser och i dem kan man lära sig genvägar till en bra teknik. Alla kan bli bra, försäkrar Jimmy.

Nya utmaningar

Längs klätterväggen finns grepp i olika färger. Man följer en viss färg och färgerna indikerar olika svårighetsgrader.

– Alla kan hitta sin nivå. Och när man blir bättre så går man vidare till nästa svårare variant. Det blir aldrig enahanda. Jag har hållit på i tio år och det har aldrig varit så roligt som nu. Att klättra är beroendeframkallande.

Jimmy Karlsson utvecklar sin tjusning för klättring lite till.

– Jag gillar oändligheten. Det finns alltid något nytt och annorlunda, olika typer av utmaningar. Man kan välja en fysisk eller teknisk bana. Det tar aldrig slut, bedyrar väggklättraren som nyligen var i Spanien och klättrade uppför en utomhusvägg i en liten by mellan Barcelona och Madrid.