• Pierre Ramsten, Duosec Alarm i Norrköping, med ett par delar i den utrustning som kan ingå i ett inbrottslarm. Manöverpanel samt rörelsedetektor och kamera i ett. Foto: Leif Larsson
  • Så här ser kameror ut numera som används i skyddande syfte hos privatpersoner och företag. Det finns flera olika storlekar. Foto: Leif Larsson

Allt fler skaffar inbrottslarm

I dag är det vanligare än förr att privatpersoner skaffar inbrottslarm till sina villor. Det märker Pierre Ramsten som har ett decenniums erfarenhet från branschen. – Inte minst unga familjer som flyttar till hus är benägna att skaffa larm. Det är bland det första de tänker på, påpekar han.

– Priserna har gått ner och förr var det en större investering att skaffa inbrottslarm, ger Pierre som ytterligare en förklaring till varför fler skaffar detta skydd.

Han driver Duosec Alarm AB i Norrköping sedan åtta år tillbaka och hans kunder är företag och privatpersoner jämnt fördelade. De sistnämnda vill numera för det mesta ha en trådlös variant. Sedan skiljer det sig i vilken typ av larm man vill ha.

– Vanligast i villor är kontaktlarm vid de yttre dörrarna. Det kallar vi skalskydd, husets skal är då skyddat. Larmet går om en dörr öppnas eller bryts upp, förklarar Pierre.

Många olika typer

I utbudet har han även larm som går om något krossas, vibrationsdetektorer för fönster och dörrar som går om någon börjar att göra åverkan. För innebruk finns rörelsedetektorer och kameror, ofta i samma enhet.

– Det är något nytt som kommit de senaste åren. En del har också kameror runt sitt hus och det behövs inget tillstånd för. Men de får bara vara riktade mot den egna fastigheten, påpekar Pierre.

När larmet går skickas en signal till en larmcentral som i sin tur kontaktar husägaren. Om denne inte går att nå så kontaktas, i Pierres fall, Svensk Bevakningstjänst, som han har avtal med, och de åker ut till huset.

– De kontrollerar om det var ett falsklarm och om exempelvis en ruta är krossad så ser de till att den lagas. 99 av 100 larm är falsklarm. En rörelsedetektor, som känner av värme i rörelse, kan ge utslag av olika orsaker. Den klarar dock hund och katt och ger inte utslag för deras rörelser, påpekar Pierre.

I larmet ingår förstås en siren som avger ett högt tjutande läte. Sirenen håller på i mellan fyra och 15 minuter.

– Om det är stilla i fyra minuter så slutar den tjuta. Men om det sedan blir ny rörelse så går den i gång i fyra minuter till, klargör Pierre.

Minskad risk

Numera köper kunden inte bara ett larm utan en hel tjänst med olika delar. Bland annat koppling till larmcentral och fria utryckningar från bevakningsfirman. Man betalar en månadskostnad och för materialet. Själva installationen är kostnadsfri. Pierre har 250 kronor i månaden som grundpris och sedan kostar det mer om kunden bygger på larmet.

– Jag är billigare än de stora drakarna och säljer mer på närhet. Husägaren får alltid prata med samma person och det är även jag som installerar, förklarar Pierre som är ensam i sitt företag.

Larmexperten tycker att ett inköp av hans produkter är en bra metod för att skydda sina ägodelar och undvika inbrott.

– Det är inte så stor risk att råka ut för inbrott men jag har läst att risken minskar med 40 gånger om man har larm. När man installerar larm får man dekaler att sätta på fönstret och det håller borta inbrottstjuvar. Dessutom kan man få lägre premie hos försäkringsbolaget om man skaffar larm, avrundar Pierre Ramsten och skyndar i väg på nästa skyddande installation.