• HC Vita Hästen har tagit sig en bit på väg mot slutmålet allsvenskan, andranivån i svensk ishockey. Laget har spelat bra hela säsongen men än återstår slutspurt i allettan, ett nervigt playoff och en tuff kvalserie innan uppflyttningen kan vara klar. Foto: Kajsa Nilsson

Allsvenskan är Vita Hästens dröm

Förra säsongen missade Vita Hästen uppflyttning till hockeyallsvenskan med tre poäng. Kan laget lyckas denna säsong i stället?

– Visst är drömmålet för klubben att nå allsvenskan, konstaterar tränaren Per Hånberg.

Norrköpingslaget har haft en händelserik 25-årsperiod. På 1990-talet var laget nära att gå upp i elitserien. Men det lyckades inte och spiralen blev nedåtgående. Klubben försattes i konkurs och det blev omstart långt ner i seriesystemet.

Nu är laget åter på väg uppåt. Förra säsongen nådde HC Vita Hästen kvalserien och var bara tre poäng från att gå upp i allsvenskan. Strax före Hästen kom Karlskrona som gick upp och som denna säsong gör braksuccé i allsvenskan - som laget toppat större delen av säsongen. Så kan Vita Hästen fixa uppflyttning så har Karlskrona visat att det finns goda chanser att lyckas på den högre nivån.

Lång väg

Men vägen dit är lång. Vita Hästen har dock lagt en bra grund för framgång. Laget vann sin division 1-serie och nådde allettan. I skrivande stund, efter halva serien avverkad, är laget tvåa. De fyra första lagen i allettan går till ett playoff som innehåller tre steg. Serievinnaren går direkt till playoff 3 och slipper playoff 1 och 2 som lag två till fyra i tabellen får börja med att ta sig an. Vinnaren i playoff 3 får sedan spela kvalserie med fem andra lag. De två första där flyttas upp i allsvenskan. Således en lång och krånglig väg.

– Det kan alltså krävas sex steg för att nå allsvenskan. Det blir givetvis inte lätt men jag tror att vi kan klara att gå upp. Fast det krävs många ingredienser för att lyckas, påpekar Per Hånberg.

Bra spel överlag

Han är nöjd med vad spelarna presterat hittills. Visst har det blivit en och annan sämre insats men på det hela taget har Vita Hästen spelat bra - och framförallt vunnit sina matcher.

– Generellt sett har vi spelat bra hockey och när vi mött andra topplag har vi spelat bra och vunnit, ofta stort. Det är lättare att möta spelande lag men i division I finns en del lag som inte är så bra och går mest in för att förstöra. Vi har slagit dem också.

Per Hånberg tycker han har bra spelare och en bra trupp men hoppas ändå kunna förstärka på back- och målvaktssidan. Det är möjligt att göra det februari ut.

Har ni fysisk och mental kapacitet för att klara av att gå den här långa vägen och nå allsvenskan?

– Fysiskt, ja. Mentalt, ja det får vi se när det drar ihop sig. Vi ska i alla fall jaga livet ur varenda motståndare och göra allt för att vinna allettan. Sedan får vi se. Men visst vill vi ta det där steget som vi var så nära förra säsongen och bjuda på ännu bättre ishockey i Norrköping, fastslår Per Hånberg.