• Basim Hanouch vill hjälpa alla att ta körkort. Nu kan även personer med fysisk funktionsnedsättning ta körkort via hans trafikskola. Det erbjuds även körkortlektioner till flera olika språk. Foto: Kajsa Nilsson

Alla kan köra hos Basse

Basim Hanouch öppnar många dörrar till vägen mot körkort. Han har sedan tidigare profilering med flerspråkig undervisning. Nu har han köpt in en bil som gör det möjligt för personer med fysisk funktionsnedsättning att ta körlektioner.
Basim Hanouch, eller Basse som han kallas, drivs av nya utmaningar. När han på grund av en skada inte längre kunde arbeta inom restaurangbranschen och inte ville gå tillbaka till jobbet som buss- och spårvagnsförare fanns inget annat att göra än att hitta en ny väg. Den nya vägen ledde honom till skolbänken och efter examen började han arbeta som trafiklärare på en trafikskola i stan. Redan där såg han behovet av trafikundervisning på fler språk än svenska. Eftersom han själv talar engelska, arabiska och syrianska vid sidan om svenskan såg han möjligheten att hjälpa till. I dag driver han sin egen trafikskola och har en stor del av undervisningen på arabiska.

Specialanpassningar

Nytt för i höst är hans engagemang för rörelsehindrade. Sedan förra veckan ingår en specialanpassad bil i Basses trafikskolas bilpool. Den nya bilen gör det möjligt att gasa, bromsa och använda blinkers via en spak. Med en knopp på ratten är det enklare att styra. Bilen är anpassad med hjälp av Bil och Marin textil.

– Så länge Transportstyrelsen godkänner en som förare vill jag hjälpa till så att personen får sitt körkort. Med körkort är man komplett, säger Basse och lyfter fram att man nu kan gå sin trafikutbildning och ta körkort hemma i Norrköping. Tidigare har man behövt åka till andra städer för att lära sig köra i rätt sorts bil. För att hitta målgruppen har han kontaktat en lokal förening för handikappade som lovat att sprida informationen. Med hjälp av Rikshem anpassas lokalen för personer med fysiska funktionshinder.

Automatväxling

Den nya bilen är anpassad men går trots det lika bra att köra på vanligt sätt. Basse Hanouch menar att automatväxlingen är bra oavsett om 
man har fysiska funktionsnedsättningar eller inte.

– Många väljer automatväxlad bil när de kommer hit till körskolan. Det är framtiden! Om man senare ångrar sig och vill ha körkort för manuellt växlad bil är det bara att boka en ny uppkörning där man visar att man kan växla. Man behöver inte göra om teorin, riskettan och risktvåan, tipsar han.