• I sprinttävlingen i rullskidskytte i ungdoms-SM sköt Alice sju träff av tio och tillsammans med vass åkning ordnade hon ett brons, ett resultat hon blev överraskad över. Foto: Leif Larsson
  • Alice Pettersson, Kimstad GoIF, är en riktig skidskyttetalang. Nyligen tog hon brons i ungdoms-SM i rullskidskytte. Foto: Leif Larsson
  • 13-åriga Alice Pettersson utövar både skidskytte och rullskidskytte. I Kimstad har man sedan ett år tillbaka en asfaltbana vid Krokhagens IP där klubbens medlemmar kan träna. Foto: Leif Larsson

Alice är vass på att skida och skjuta

Det var en riktig knall när Alice Pettersson, Kimstad GoIF, tog brons i ungdoms-SM i rullskidskytte. Inte minst en överraskning för 13-åringen själv. – Det var oväntat, jag hade inga höga förväntningar innan tävlingen. Det var nästan en chock att det gick så bra, konstaterar hon.

SM i rullskidskytte avgjordes i Sollefteå i slutet på augusti. Alice tävlade i klassen D 14-15 och det var första året som den ålderskategorien fick chansen i rullskidskytte, tidigare tävlade man i springskytte då utövaren tar sig fram springande, utan skidor på fötterna.

– När jag fick höra att det var rullskidor och inte springskytte blev jag riktigt taggad och tränade mycket, berättar Alice.

Flera framgångar

Och det gav resultat. Alice ställde upp i både sprint och distans. Bronspengen i sprint var bara sekunder från att bli en silverdito.

– I sprint gick både skidåkningen och skyttet bra, speciellt om man jämför med distans, hur det gick där pratar vi inte om, säger Alice med ett skratt och tillägger:

– Jag blev jätteglad för bronsmedaljen. Flera yngre i klubben kom också bra till men deras åldersklasser hade inte SM-status.

Några missar

Sprintvarianten, med tolv deltagare, hade först en slinga åkning på 1,5 kilometer följt av fem skott liggande. Sedan upprepades det. Efter andra skjutningen spurtade deltagarna mot mål. Så totalt tio skott och fyra kilometer åkning.

– Jag missade tre av tio skott. Normalt sett så är det en straffrunda om man missar men det här gången var det ett tidstillägg på 15 sekunder för varje bom, berättar Alice.

Ny gren

Skidskytte har inte funnits i mer än fyra år i Kimstad GoIF. Jonas Braam drog i gång det hela och först anskaffades en skjutvall. I fjol anlades en asfaltslinga runt en av fotbollsplanerna på Krokhagens IP i Kimstad vilket förbättrat möjligheterna att träna rullskidor rejält. Nästa steg är att skaffa en mobil snökanon för konstsnö. Klubben diskuterar med Norrköpings kommun, det krävs både damm för vattenförsörjningen och elinstallation. Om det går i lås förbättras situationen ytterligare för de omkring 30 skidskyttarna i klubben.

Hela familjen

Alice kom in på skidor för sju år sedan, gick vidare till skidskytte och för ett år sedan hamnade också rullskidskytte på repertoaren. Hon spelar även fotboll på sommaren. Även pappa Håkan, mamma Gudrun och brorsan Morgan är involverade i skidskyttet. Alice tycker att både vanligt skidskytte och rullskidsvarianten är kul. Hon har svårt att avgöra om skjuta eller åka är roligast.

Mot framtiden

– Här på Krokhagen är det roligast att skjuta men om man är norrut i Sverige är det riktigt härligt att åka på natursnö, riktig vintersnö, säger Alice som tycker att snabbheten på rullskidor är det hon i första hand måste vässa.

Hon siktar också på att komma in på gymnasiet i Torsby som har skidskytteprofil. Det är i så fall om två år.

– Där finns skidtunnel med snö året om, skjutbanor inne och konstsnö ute. Min kompis Annie Lindh i klubben Hallby har gått där och tyckte det var bra. Hon är nu med i utvecklingslandslaget, avslutar Alice Pettersson som säkert har goda chanser att vara med i liknande sammanhang framöver.