• Alexander Younan är backklippan som efter ett antal olika klubbadresser, nu har hamnat på lån i Norrköping och Vita Hästen. Foto: Max Elofsson
  • När han inte tränar eller spelar match så ägnas mycket tid åt att gå på bio. Foto: Max Elofsson

Alexander har gjort avtryck i Vita Hästen

19-åriga Alexander Younan är uppväxt i Jönköping men bor numera i Norrköping och ägnar sig helt och hållet åt ishockey. I dagsläget är han än av de fruktade backarna i Vita Hästens laguppställning och många anser att han är på väg att ta nästa kliv vidare från HockeyAllsvenskan. Alexander är trygg i den positionen han har och vill inte göra något förhastat, även om han också drömmer om spel utomlands.

Alexander är en offensiv back som gör jobbet i försvaret men även gillar att följa med upp i anfallsspelet. Han själv beskriver sina starka sidor på isen som bra skridskoåkning och bra speluppfattning.

En vanlig dag i Alexander Younans liv börjar med ett träningspass på morgonen med laget. Det brukar vanligtvis börja med fysträning för att sedan gå på is och träna. Därefter finns det möjlighet för individuell träning för att kunna utveckla specifika saker för var och en.

– Det är ganska kort och intensivt, vilket jag tycker är skönt i och med att man sen får resten av dagen till att göra annat, säger han.

Fotboll vs hockey

Alexander är uppväxt i en riktig sportsläkt. På 90-talet var hans pappa en av världens bästa frisbee-utövare och har vunnit flera stora internationella tävlingar. Båda hans farbröder spelade fotboll, vilket ledde till att Alexander spelade både fotboll och ishockey fram till 15-årsåldern. Det var då han till slut fick bestämma sig för att satsa på det ena och då vägde det över till hockeyn.

– Dels så var det inget som någon annan i släkten höll på med. Samtidigt kände jag att jag hade kommit längst där och även tyckte var roligast, så därför blev det hockeyn som jag valde, säger han.

När han väl hade bestämt sig för att det var hockeyn som han skulle gå vidare med så tog han snabbt steg för steg inom Jönköpingslaget HV71:s ungdomslag. Sakta men säkert. Alexander beskriver sig själv som den där spelaren som inte hade den spikraka karriären uppåt, utan han har blommat ut med tiden och då har samtidigt självförtroendet ökat.

Flyttade till Göteborg

Så småningom fick han chansen att spela flera olika turneringar med ungdomslandslagen i bland andra världsmästerskapen för U19-spelare. Strax därpå ville han ha lite miljöombyte och valde att flytta till Göteborg och Frölundas ungdomslag. Det var då som han kände att han kunde fortsätta utvecklas och göra sig redo för att spela på de absolut högsta nivåerna inom svensk hockey. Under föregående säsong spelade han med Frölundas J20-lag och lånades även ut till både IK Oskarshamn och Vita Hästen. Debuten i Norrköpingslaget kom i december 2015.

Men inför den nu pågående säsongen har han varit utlånad från Frölunda till Vita Hästen på heltid och fast besluten att göra så bra avtryck för att visa att han kan prestera på en hög nivå.

– Man vill alltid göra allt för laget och det tyckte jag var lite svårt när man inte hade något givet lag som man alltid spelade för. När jag var i Oskarshamn var jag i all fall i en lite längre tid så att jag hann vänja mig vid deras spel. Men det känns skönt att nu ha representerat samma klubb hela säsongen, säger Alexander.

Även om den säsongen var lite fram och tillbaka så tycker han att den var lärorik. Han fick känna på seniorhockeyn på allvar och fick mer vetskap om hur det kan gå till med att bli utlånad till flera klubbar.

Förebilden

När han var yngre var det Nicklas Lidström som var den stora förebilden som han har sett upp till. Numera ser han Oliver Ekman Larsson som den stora favoritbacken att se och lära av. Anledningen till att han har fastnat för just honom är hans avslappnade stil på isen och att inte krångla till spelet onödigt mycket. Det är något som Alexander försöker följa eftersom det hjälper både honom själv och de övriga i laget.

Ett par gånger i veckan spelar Vita Hästen match, men de dagar då det inte är någon match att spela så har Alexander och resten av laget oftast eftermiddagarna fria. Då brukar han ändå umgås med lagkamraterna över en fika. De som han umgås mest med är Alexander Anderberg och Emil Eriksson.

– Det blir lätt så när man som jag är ny i staden, att man mest umgås med lagkamraterna, säger Alexander Younan.

Långt ifrån klar

Nästa år går hans kontrakt ut, vilket innebär att han är fri på marknaden för andra klubbar att visa intresse. Om det säger han att man får ta det lite som det kommer och se från vilka klubbar det kan vara aktuellt att gå till.

– Jag har tagit stora kliv under året och det känns som att jag kan utvecklas ännu mer, jag är långt ifrån klar. Jag vill självklart testa på SHL eller kanske någon annan av de bra ligorna. På ett sätt känns det bättre att bara lämna det åt slumpen för att se vilken som blir min nästa klubb, säger han.

Även om Alexander Younan ser ut att gå en lysande hockeykarriär till mötes så känner han att det vore skönt att ha en ordentlig utbildning i bagaget också. I nuläget pluggar han ingenting men funderingarna på att bli elektriker efter karriären finns där, eller kanske rent av tidigare.

– Det vore skönt att kunna ha något helt annat att göra vid sidan av hockeyn med, eller något arbete att kunna jobba med när jag har slutat med hockeyn, säger Alexander Younan.

 

Alexander Younan

Ålder: 19

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Jönköping

Familj: Mor, far och två syskon

Intressen: Gå på bio och umgås med vänner

Dold talang: Sångrösten