• Så här har det sett ut förr om åren. Foto: Kajsa Nilsson

90 deltagare cyklar för Barncancerfonden

LINKÖPING. För tionde året i rad arrangerar Barncancerfonden Ride of Hope. Cykelloppet, som startar i Umeå och Lund med gemensam målgång i Stockholm, når Linköping den 1 augusti.

Den 29 och 30 juli börjar cyklisterna trampa i väg. Sträckan Umeå-Stockholm är 125 mil och sträckan Lund-Stockholm 100 mil. Den förste augusti når cyklisterna Linköping och stannar här en natt innan de cyklar vidare till Norrköping.

Ombyggnad pågår

Längs vägen passerar de Sveriges sex barnonkologiska centrum: i Umeå, Linköping, Uppsala, Göteborg, Stockholm och Lund.

– Vi brukar alltid göra stopp vid de barnonkologiska centrumen för att visa syftet med varför vi kör det här loppet. Vi hade hoppats på att kunna ha starten mellan Linköping och Norrköping vid US, men det fanns inte tillräckligt med utrymme i och med ombyggnationerna på parkeringen där. Men vi passerar där, säger Sanna Friborg som är projektledare för sträckan Lund-Stockholm.

I stället sker starten vid Scandic Linköping Väst i Ryd.

– Den första gruppen cyklar i väg klockan nio. Man kan anmäla sig direkt på morgonen om man vill vara med och cykla från Linköping, men då får man vara på plats vid tio över åtta för att hinna. Det man ska tänka på då är att man har en cykel som klarar av några mil, pumpade däck, oljad kedja och kanske en extra slang, säger Sanna Friborg.

Stopp i Norsholm

Cyklisterna gör ett depåstopp i Norsholm och stannar sedan på Tyska torget i Norrköping. Dagen efter cyklar de vidare till Örebro. Den 6 augusti når cyklisterna målet i Stockholm.

Ride of Hope är ett välgörenhetslopp och alla anmälningsavgifter går till Barncancerfondens arbete med att bekämpa Barncancer. Genom åren har Ride of Hope Sverige samlat ihop totalt 12 miljoner kronor.

Deltagare från hela landet ställer upp i loppet.

– 90 personer ska cykla hela sträckan, men många hoppar på från dag till dag och cyklar delar av sträckan också, säger

I Östergötland blir det, förutom Linköping och Norrköping, depåstopp i Boxholm och Norsholm.