• Stefan Leffler och Fredrik Waernqvist är ägare till Lefflers som fyller 80 i år. Här syns de med skivspelare, en storsäljare, och andra elektroniska prylar. Foto: Leif Larsson

80-åring som ständigt förnyas

I år har företaget funnits i 80 år och alltid på samma gata i Norrköping. Från början på Repslagaregatan 1 och sedan 1957 på nummer 25.

– Vi startade 1934 och det lär ha varit i juni. Från början hette vi Norrköpings radioaffär och sålde radioapparater. Då fanns liknande butiker i nästan varenda gathörn, omvittnar Stefan Leffler, en av ägarna till företaget som nu heter Lefflers Ljud & Bildupplevelser och som bytt namn flera gånger genom årtiondena.

Det var hans farfar som tillsammans med ett par andra startade verksamheten. På 1950-talet kom tv och bilstereo in i bilden. Stefan berättar att det på 50-talet fanns radioaffärer som hade helikopterservice ut på öar i skärgården.

– På den tiden fanns det också skivspelarväxlare för bilar, säger Stefan.

Med på alla skiften

I dag finns sex personer i bolaget. Förutom Stefan så ägs företaget av Fredrik Waernqvist och Mattias Björkman.

– Företaget har en unik historia och har varit med om alla teknikskiften. Från rullband, parabol till dagens moderna och trådlösa lösningar, konstaterar Fredrik.

De åtta decenniernas tillvaro ska inte firas på något speciellt vis. I stället jobbar man hårt med att förnya sin profil.

– Vi har nytt namn från i år och även ny logotyp. Vi arbetar också för att vårt namn inte bara ska förknippas med köp av hemmaprylar här i butiken. I vårt utbud ingår också installationer i hem och hos företag. Vi erbjuder allt från att installera en tv till helhetslösningar med ljud, ljus, värme, larm, det som kallas smarta hem, upplyser Fredrik.

I ett smart hem kan man via enkla knapptryckningar exempelvis styra ljus som passar olika aktiviteter, både när man är hemma och borta. Även sådant som hemmabio, ljudanläggning, larm, kameror och annat styrs enkelt med ett smarta hem-system.

I Lefflers butik är känslan både 1970-tal och framtid. Här finns högtalare av alla de slag, skivspelare för LP och moderna apparater som man knappt fattar vad det är. Klassiska märken som Harman/Kardon och Marantz blandas med betydligt nyare.

– Det vi säljer mest av är skivspelare, faktiskt mer än cd-spelare. Vi säljer också mycket högtalare och förstärkare löst men även hela ljudanläggningar, exemplifierar Fredrik.

På något sätt ska ni väl ändå fira de 80 åren?

– Kan nog bli en tårta. Om vi hinner, säger Stefan Leffler med ett leende, en av ägarna till det traditionstyngda företaget med högkvarter i hjärtat av Norrköping.