• Majken Nilsson, Yvonne Olofsson, Eva Andersson och Sara Nassiri. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tolvåriga Sara Nassiri tycker att skolorna borde få mer färg. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alla förslag finns upphängda på Norrköpings stadsmuseum. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alla förslag var välkomna. Foto: Kajsa Nilsson

750 unga idéer

Förslagen tecknades ner på färgglada lappar och stoppades sedan ner i varsin genomskinlig flaska. Alla 750 flaskor finns nu färgkoordinerade i utställningen Kris och vision på Stadsmuseet och besökare kan läsa vad ungdomarna har för förslag.

– Att vi skulle få ihop så många som 750 förslag trodde vi aldrig. Det känns helt sjukt, utbrister Majken Nilsson.

En av alla hundra som skrivit flaskpost i sommar är Sara Nassiri som är tolv år gammal och precis har börjat sjunde klass på Hagaskolan.

– Sara har blivit vår kompis i sommar. Hon har haft koll på var vi är genom Instagram och så har hon hejat på oss när vi varit ute och cyklat, berättar Majken Nilsson.

Färgglada skolor

Sara Nassiri har skrivit två av förslagen och de handlar om bistånd och trevligare stadsbild.

– Det ena förslaget är att jag tycker att vi ska ha mer färg på skolorna i Norrköping. Matteusskolan som jag gick på tidigare är till exempel jättetråkig att se på. Mitt andra förslag är att Norrköping ska hjälpa folk i krig, skicka pengar och hjälpa människor till lugnare platser, säger hon.

Lämnat till kommunen

I samband med att flaskposten hängdes upp på museet lämnades det även över en lunta papper till kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson. I pappren finns alla de förslag som kommit in under sommaren.

– Jag tror inte att man kan göra på ett bättre sätt än genom att fråga framtidens vuxna Norrköpingsbor om hur det borde vara. Ingen fråga är för liten eller för stor. Nioåriga Karolina tycker till exempel att kommunen borde sätta upp lappar i träden för att påminna om att man ska ta hand om naturen. Det var ett konkret förslag, sade Eva Andersson under överlämnandet.

De som är nyfikna på att läsa förslagen i sin helhet kan göra det på Kris och visions hemsida.