• Bengt Dagberg är ordförande i S:t Anna-kretsen i Svenska Kryssarklubben. Kretsen fyller 50 år i år och firar på olika sätt under året. Här är Bengt på marinan i Herstadberg utanför Norrköping där båtarna väntar på sjösättning. Foto: Leif Larsson
  • Här på Stora Ålö, i Stugvik, i Gryts skärgård, har S:t Anna-kretsen sin uthamn. Här anordnas flera fester varje år. I år blir det något extra eftersom kretsen firar 50 år. Foto: Leif Larsson

50-åring som kryssar vidare

Båtsäsongen är i faggorna och det här året är något extra för S:t Anna-kretsen i Svenska Kryssarklubben. Nämligen 50-årsjubileum.

– Vi hade först tänkt ha en rejäl fest men valde i stället att fira på flera sätt under året, berättar Bengt Dagberg, ordförande i kretsen sedan tre år.

Svenska Kryssarklubben som grundades 1923 har i dag 43 000 medlemmar och sägs vara världens största båtklubb. Den är uppdelad i 13 kretsar i Sverige och en i Medelhavet. I Östergötland finns S:t Anna-kretsen med omkring 900 medlemmar. Kretsen bildades 1964 och i år är det alltså dags för halvsekelsfirande.

– Varje år har vi fester i vår uthamn på Stora Ålö. Det är i pingst, vid midsommar och en kräftskiva. I år blir de lite mer kring de festerna eftersom det är jubileum. Vi har också extra pengar avsatta för årsfesten på hösten, omvittnar ordföranden.

Firandet utförs även som färder på böljorna. Helt enligt vad kryssarklubben står för.

– När klubben bildades 1923 så var tanken att befrämja långfärder till sjöss. Det behöver inte vara jorden-runt-resor utan långfärder är väldigt olika långa för olika människor, påpekar Bengt.

Far till Tallinn

I S:t Anna-kretsen, som är indelad i nämnder, ordnar nämnden Eskader sjötripper. I år styr rikseskadern, med båtar från hela landet, till Tallinn i Estland.

– Hittills är 63 båtar anmälda. Vi stannar i Tallinn i fyra dagar och är förlagda på ett gammalt ubåtsvarv. Det blir en kul resa. Ett annat år var vi 120 båtar som for till Stralsund. Det var en häftig syn när alla 120 på rad styrde in i hamnen, förtäljer Bengt.

Varje år är det Visby-färd i Kristi Himmelfärdshelgen och andra resor som företagits är bland annat till Åland, Bottenviken samt Hanöbukten inklusive Bornholm.

– Vi ordnar också med charterbåtsresor i Medelhavet. Senast i Kroatien.

Kryssarklubben har många ben i verksamheten. Qvinna ombord är en nämnd som varje år anordnar en tjejsegling på sommaren. Kvinnors kunnande på sjön stärks.

– Oftast är man bara två som är ute på havet och därför är det viktigt att både man och kvinna behärskar båten. Det vanliga är fortfarande att mannen styr men allt fler kvinnor tar över. I vår båt är det oftast min fru som styr, säger Bengt med ett litet skratt.

Poppis med sjömaning

Klubben arrangerar också kappsegling, klassisk 24-timmars, även om det också förekommer varianterna 12, 48 och 96 timmar.

– Den som kommer längst på angiven tid vinner. Det här har vi ett par gånger på vår och höst, berättar Bengt.

I klubblokalerna i Norrköping arrangerar kretsen kurser i exempelvis VHF-radio, motorteknik, segeltrimning och sjömaning. Det sistnämnda är populärt.

– Det är att knyta rep runt flaskor. Förr var det för att flaskorna inte skulle gå sönder, numera är det mer av konst.

Bengt Dagberg har alltid varit intresserad av att segla. Han och hustrun Gudrun bor mycket på parets segelbåt under sommaren. Det är för övrigt en Hallberg-Rassy 31, 9,5 meter lång och 4,5 ton tung.

– Vi tycker skärgården är fantastisk och vi sticker ofta ut på olika turer. Att segla är ett trevligt sätt att vara i naturen. Förr var jag mer ute på öppet hav men det blev för enahanda. Vi seglar hellre i skärgården och det är också roligare med båt än att fara runt i en husbil, bedyrar Bengt Dagberg, ordförande i kretsen som nått en riktig milstolpe.