• Det är ingen liten prishylla som Sven-Åke har hemma i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Det var i Kisa som han började, men det var i Norrköping som karriären tog fart. Foto: Max Elofsson

40 år som tennisproffs

Från Kisa i södra Östergötland kommer tennislegendaren Sven-Åke Svensson. Där började han sin karriär som tennisspelare och som 16-åring började han representera Norrköpings Tennisklubb. Numera spelar han på veterantouren i Tyskland och nästa år firar han 40 år som professionell tennisspelare.

Som liten hade Sven-Åke Svensson nära till ortens tennisbanor. I Fimonområdet i Kisa växte han upp med bara några hundra meter bort till tennisplanen. Han föddes i mitten på 1940-talet och i och med närheten till tennisbanorna blev det naturligt att börja spela redan i ung ålder. Som 14-åring blev han distriktsmästare och Norrköpings Tennisklubb började få upp ögonen för honom. Till slut 1963 när han var 16 år flyttade han hit för att representera en större klubb. Där efter följdes ett par härliga år innan han blev proffs.

– Jag vann Gutaspelen i Visby fem år i rad. 1975 var mitt allra bästa år innan jag blev proffs, det året vann jag 49 matcher av 50, säger Sven-Åke Svensson.

Blev proffs

Två år senare, 1977, skulle han börja få erbjudanden från tyska proffsklubbar, då var han 29 år, och sedan dess har han kontinuerligt rest fram och tillbaka mellan Sverige och Tyskland. I Tyskland har han sedan dess spelat i deras inhemska liga och varit en av landets mest eftertraktade spelare.

– Det kändes fantastiskt att få vara så eftertraktad och jag är glad över att jag alltid har fått vara så frisk genom min karriär, säger han.

Från och med att man har fyllt 35 år så spelar man inte längre med seniorer, utan spelar i stället som veteran. Under 2016 har han fyllt 70 år och än så länge finns inga planer på att sluta spela i veteranligan. Nästa år firar han dessutom att han har varit professionell i 40 år.

Speciella knep

Under sex års tid förlorade han inte ett enda set, vilket är en helt otroligt streak.

– Knepet är att sätta upp små delmål hela tiden. Om jag skulle ha som mål att bli svensk mästare när jag var tio år så skulle jag förmodligen inte komma någonstans. Jag hade i stället målet att först slå min bror, sen att bli klubbmästare och så vidare. Jag tror att man kan bli rätt så knäckt om man inte lyckas nå sina mål när man är i ung ålder, säger Sven-Åke Svensson.

Sa nej till Becker

1980 valde de att ändå flytta tillbaka till Norrköping och Sven-Åke inledde en karriär som tränare samtidigt som han fortsatte spela tennis. Han minns ett samtal som han fick 1982 med erbjudandet om att bli Boris Beckers tränare. Becker blev bara två år senare en av de bästa tennisspelarna i världen, vilket fick Sven-Åke att ångra sitt beslut att inte ta erbjudandet, men det är ingenting som han grämer sig över i dag.

I stället skrev han på för TC Ocksenfurth Bayern. Där spelade Sven-Åke fram till 1988 då han skrev på för TC Königshofen Baden Wurtenberg där han spelade fram till 2006. TC Löffelstelzen Bad Mergentheim blev sedan hans nya klubb där han fortfarande spelar.

Under alla år har han lyckats hålla sig borta från stora skador. Däremot 2008 tar han ett snedsteg under en match och sliter av hälsenan, vilket håller honom borta från spel i ett halvår.

– Det kändes förjävligt, men det är skönt att det är den ända stora skadan jag har haft. Annars har det ju gått som på räls, säger han.