3D-teknik till Stockholm

3D-digitalisering har lockat många besökare till Visualiseringscenter C i Norrköping. Nu kommer även stockholmare få ta del av tekniken via Medelhavsmuseet.

I lördags öppnade Medelhalvmuseets nya Egyptenutställning där Visualiseringscentrets 3D-teknik tar plats. Tekniken gör det möjligt att se vad som gömmer sig under lindorna på den 2 300 år gamla mumien Neswaiu. Med hjälp av ett digitalt visualiseringsbord kan besökarna utforska de olika lagren.

– Vi hoppas kunna inspirera fler museer att arbeta med 3D-digitalisering, interaktiv visualisering och 3D-printing för att göra sina samlingar tillgängliga för besökaren på ett nytt sätt. I just det här projektet arbetar vi med mumier, men samma metoder kan självklart användas på en mängd andra objekt såsom naturhistoriska föremål och andra historiska kulturskatter, säger Thomas Rydell, projektledare samt studioföreståndare på Interactive Institute, Norrköping.

Förutom att undersöka mumien via visualiseringsbordet kommer besökarna få hålla i en 3D-kopia av guldamuletten som ligger gömd under lindorna. Genom att kombinera 3D-skanning och 3D-printing har man lyckats återskapa amuletten utan att öppna lindorna.