• Sigge Norman längst till vänster är förra årets ordförande. Övriga på bild: Stina Norman, Sverker Ydén, Fredrik Johansson och Sofia Lidén. Foto: Kajsa Nilsson
  • R.U.F.B kickade igång festiavlen under Kulturnatten, 30 år på dagen sedan föreningen bildades. Foto: Kajsa Nilsson
  • Blacka musik väljer alltid in en av föreningens yngsta medlemmar som ordförande. Foto: Kajsa Nilsson
  • I utställningen finns Blacka musiks 30-åriga historia beskriven. Foto: Kajsa Nilsson

30-årsjubilerande reggaeförening

I trettio år har det baktaktsgungats i bruksorten Skärblacka. Jubileet firas med en stor utställning på Stadsmuseet och under Kulturnatten bjöds det dessutom på festival på museets bakgård.

Sverker Ydén var en av dem som drog igång hela musikverksamheten i Skärblacka och är också den som har samlat ihop utställningsmaterialet.

– Det var ett stort jobb att hitta allt material och att sedan scanna in bilder. Jag fick en förfrågan från Peter Carelli på Norrköpings stadsmuseum om att göra utställningen, han har tidigare gjort någonting liknande med Klippans musikförening.

Många runt omkring

Inom Blacka musik finns många personer representerade och alla spelar inte musik själva.

– Det har blivit fler nuförtiden som arbetar runt omkring och inte står på scenen. Just nu har vi 15-20 aktiva band, totalt har vi haft över 200 stycken genom tiderna, berättar Sverker Ydén som själv har spelat med NBF (Norsholms befrielsefront), Kalle Baah, Anna Bandit och Desmodröm.

Barnslig ordförande

Styrelsesystemet är unikt för föreningen och det ligger en tanke bakom valet av ordförande.

– Vår ordförande är alltid en av de yngsta medlemmarna. Att vi väljer ett barn som ordförande är för att vi vill att alla ska känna att de får vara med och bestämma i föreningen. Men vi har såklart en vuxen som verksamhetsansvarig, säger han.

Reggaecentrum

30-årsjubileet för musikföreningen firas hela oktober genom utställningen ”Tre stjärnor över bruket” där hela historien bakom hur Skärblacka blev Sveriges reggaecentrum beskrivs.