• Helena Nilsson var en av 47 utställare på hantverksmässan i Söderköping. Här är hon med sina finbetongalster och en slända gjort av handsmidda spikar. Foto: Leif Larsson

30-årig hantverksmässa

I tre decennier har hantverksmässan i Söderköping arrangerats. Helena Nilsson, Vikbolandet, var med för första gången. – Kul att visa upp sina saker, sa hon i solgasset.

Varje sommar i omkring 30 år har hantverksmässan ägt rum. Alltid i kanalhamnen i Söderköping.

– Mässan har vuxit och spridit sig till allt större ytor. Jag är bonde och på den tiden då mässan startade levererade jag till spannmålssilon i hamnen. Där är det numera bostäder. Det har hänt en del på dessa år, konstaterade Bengt Johansson, centerpolitiker i Söderköping.

Det är Centerpartiet som numera driver mässan i samarbete med den ursprungliga initiativtagaren Studieförbundet Vuxenskolan.

– Det ska vara genuint hantverk, sådant som man gjort med händerna. Inga knallar deltar, påpekar Bengt Johansson.

Helena Nilsson var en av 47 utställare. Hon sålde egenproducerade saker i finbetong. Exempelvis fågelbad och ljusfat. Även taggtrådshjärtan och sländor gjorda av handsmidda spikar fanns i hennes utbud.

– Det är roligt att jobba i finbetong. Jag gör allt själv utom att sköta betongblandaren och bära saker, det hjälper min sambo till med. Det är kul att använda sådant som har haft annan användning förr. Jag besöker också loppisar och tittar på olika grejor i gamla former som jag gör något nytt av, redogör Helena som inte har någon butik utan hantverket är en ren hobby för henne.