• Alexander Hadad har bidragit med lerskulpturer. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alla som i år har varit anställda i 25 år inom kommunen får välja ett konstverk ur utställningen Konst eller klocka. Foto: Kajsa Nilsson
  • Varje konstnär har bidragit med tre verk var. Foto: Kajsa Nilsson
  • Även smycken finns med bland konstverken. Foto: Kajsa Nilsson

25-årsjubilarer får välja konstverk

I maj ska S:t Olofsmedaljen delas ut till kommunens trogna medarbetare. Alla som firar 25 år som anställda får ta emot en gåva. Vad det blir för gåva väljer de själva – medalj, guldklocka eller ett konstverk. Just nu pågår utställningen Konst eller klocka på Galleri Kronan med konstverk till jubilarerna.

Det är femte gången som Kronan står värd för utställningen och ett trettiotal konstnärer har bidragit med tre konstverk var. Det räcker nästan så att alla jubilarer får ett varsitt.

– De flesta verken är skapade till just det här tillfället eller för bara några år sedan. Värdet är 5 000 kronor per verk, förklarar galleristen Karolina Nilsson. Övriga besökare har möjlighet att köpa de verk som inte blir valda, överblivna verk går tillbaka till konstnärerna.

Medlemmars verk

– Det är medlemmarna i konstföreningen KiFiN, KRO och Konsthantverkarna som bjudits in att bidra med högst tre konstverk var. En av våra medlemmar är faktiskt jubilar, Marie Liljegren Kreuger har arbetat som bildlärare i 25 år, berättar Karolina Nilsson.

En annan konstnär som bidrar med verk till utställningen är Alexander Hadad vars lerskulpturer brukar vara populära. I entrérummet står ett av hans verk och hälsar besökarna välkomna.

– Det är jättekul att arbeta med lera. Just det här verket är inspirerat av berättelsen om de tre grisarna, skulpturen föreställer den smartaste grisen, säger han.

Först till kvarn

De allra flesta verken är tavlor skapade med olika tekniker men utöver det finns Alexander Hadads lerskulpturer och Maria Börjessons silversmide. Utställningen står kvar till och med den 6 april men från vernissagen i lördags är det först till kvarn för jubilarerna att välja konstverk.