• "Min mor var ylleväverska och stod på fabrik sammanlagt i 12 år. Lönen var usel. Hon blev sjuk av oljelukten, bullret gjorde henne döv och gav henne en fruktansvärd huvudvärk. Foto: Tommy Pettersson
  • "Väverskorna kom strömmande i skaror bleka, med oljeglans i huden genom Norrköpings gator, hem till hybblen fulla av vägglöss." Foto: Tommy Pettersson
  • Maj Wechselmann ger instruktioner. Foto: Tommy Pettersson

200 statister tågade genom Norrköping

Maj Wechselmanns Moa Martinson

I lördags spelades en stor filmscen in med över 200 statister på plats för att medverka i Maj Wechselmanns dokudrama Moa Martinson, landsmodern. Statister och filminspelningsteamet började med sminkning och kostymering i kvarteret Hallarna för att därefter tåga genom staden till  vid Arbetets museum sedan vidare till spelplatsen vid Moastatyn på Grytstorget.

Moa Martinson filmen stöds av Film i Öst och Norrköpings Filmfond och den är i första hand tänkt att visas i SVT:s K special, men det finns även planer på en längre biografversion. Bland de många samarbetspartnerna finns Östgötateatern, Kulturskolan och Damkören i Norrköping, Den akademiska damkören Linnea, Örebro länsteater, Teater Leo i Linköping, Friluftsmuseet Gamla Linköping och Vårdnässpelen.

Mormorskängor efterfrågas

– Förberedelserna inför filmscenen där väverskor tågar till arbetet på Norrköpings fabriker har gått över all förväntan. Den positiva publiciteten kring filmen har resulterat i att 200 statister har anmält sig. Det är jätteroligt. Filmens kostymör Agneta Skarp har gjort ett fenomenalt och idogt arbete, säger filmaren Maj Wechselmann i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Det är förbluffande att få en sådan logistik. Hallarna ligger bara några meter från Östgötateaterns kostymförråd, varifrån vi får hälften av alla kläder, berättar Wechselmann.