• Albogavarvet i Söderköping har hållit på i 20 år. Terrängloppet arrangeras varje onsdag i april och det finns en mängd distanser att välja på. Alla är välkomna, från de allra minsta till vuxna. Foto: Privat

20-årigt lopp för stora och små

Den som vill röra på benen och ta vara på våren ute i skogen kan varje onsdagskväll i april delta i Albogavarvet i Söderköping. Terrängloppet firar 20-årsjubileum i år.

– Vi har kört varje år och aldrig ställt in, bara någon enstaka gång, bland annat på grund av snö. Varje år har det blivit mellan tre och fem lopp, berättar tävlingsledaren Ulf Johnsson i arrangörsklubben Skogspojkarnas OK.

Söderköpingsborna har således en bra möjlighet att under ordnade former springa av sig eventuell vinterstelhet och samtidigt få en naturupplevelse i motionsspåren i anslutning till SOK:s klubbstuga vid Albogaleden, där starten för övrigt sker.

För alla åldrar

Alla åldrar är välkomna och det är bara att anmäla sig på plats. Det finns distanser som passar alla. Knattar mellan tre och fem år kan ta sig runt en 300 meter lång sträcka, de som är sex till sju år kan springa eller gå det dubbla. Ungdomar upp till nio år kan ta sig an ett kilometerspår, de som är ett par år äldre kan löpa ytterligare en halv kilometer och för vuxna finns distanserna två och en halv kilometer och fem kilometer.

– Från början var tävlingen till för ungdomar som satsade inom friidrott, orientering och skidåkning. Men de har gått vidare till andra klubbar, en del i Norrköping, och numera är vi inte så tävlingsinriktade. Målet är att få med så många knattar och barn som möjligt. Det är mer av en familjegrej numera, påpekar Ulf Johnsson.

Prisutdelning

Det är ändå ett ganska populärt evenemang, toppen var för åtta-tio år sedan och sedan har antalet deltagare hållit en jämn nivå med ett litet tapp i fjol på grund av vädret.

– Det är måttligt kuperade banor man springer i. Det är bra motionsterräng, upplyser tävlingsledaren. Sista gången är den 27 april och då delas det ut både medaljer och pokaler.