• Norrköpingsbaserade ultralöparen Frida Södermark är en av initiativtagarna till Trapploppet på Arbetets Museum. Här springer hon i Kenya tillsammans med Diagoretti Runners. Det är också dit intäkterna från Trapploppet går. Foto: Frida Södermark
  • Norrköpingsbaserade ultralöparen Frida Södermark är en av initiativtagarna till Trapploppet på Arbetets Museum. Här är hon i Kenya tillsammans med Dagoretti Runners dit samtliga intäkter från Trapploppet går. Foto: Frida Södermark
  • Arbetets Museums 7 våningar och 162 trappsteg är huvudperson under Trapploppet som går av stapeln den 25 november. Foto: Fanny Miles

162 trappsteg för Dagoretti

Den 25 november mixas socialt engagemang och motion med kultur då Trapploppet äger rum inne på Arbetets museum. Från Laxholmskällaren och uppför 162 trappsteg till målgången på plan 7. Loppet är en del av Globala veckan i Norrköping och alla intäkter går oavkortat till löparklubben Dagoretti Runners, som finns i Kenya.

Bakom initiativet står ultralöparen Frida Södermark i samarbete med Arbetets museum.

–Jag har varit i Kenya många gånger och tränat. När jag var där med klubben GoIF Tjalve besökte vi ett slumområde i förorten Dagoretti, som ligger utanför Nairobi. Där finns klubben Dagoretti Runners som bland annat hjälper medeldistanslöpare att bli bättre men de anordnar även barnlopp för att ge barnen i området en givande fritid. Det är inte bara en löparklubb utan även ett socialt projekt och det är Dagoretti jag vill stödja genom Trapploppet, berättar Frida Södermark.

Landmärke

I det gula huset, mitt i Norrköpings vackra industriområde har det även tidigare anordnats trapplopp. Något som museets programansvarige Mårten Mellberg velat utveckla länge.

–Från att jag började jobba här har jag hört talas om det där trapploppet som anordnades i huset för länge sedan. det har legat i bakhuvudet en tid och när jag och Frida började prata poppade idén upp igen, berättar han.

Hjälper barnhemsbarn

Dagoretti löparklubb vill nå ända ut. I området finns ett barnhem och de barn som vill vara med och löpa blir upphämtade av de vuxna inom projektet så att de kan vara med och springa. Frida Södermark har varit i Kenya och Dagoretti många gånger och har genom sina resor fått en nära relation till många av eldsjälarna inom projektet.

–Jag vill göra vad jag kan för att hjälpa till. Vi har sett vilken skillnad det kan göra att ge dessa barn förebilder och inspiration genom löpning, berättar hon.

240 springare - eller fler!

Trapploppet i Arbetets museum öppnar upp för 240 springare. Alla är välkomna, oavsett nivå. Samtliga löpare startar individuellt och Mårten Mellberg förväntar sig en rask tur.

– Det kanske tar runt 1 till 2 minuter om man springer fort, säger han.

Staravgiften för deltagarna ligger på 150 kronor men man är välkommen att lägga mer i startavgift om man vill. Efter loppet är det dags för prisutdelning.

–Vi har prestationspriser och lottade priser på startnumret. Till exempel kan man vinna biljetter till festivalen Wheres the music, avslöjar Frida Södermark. Den 18 november stänger anmälningarna innan startskottet går den 25 november.