• Lars-Åke Hjelm är ordförande i Norrköpings Roddklubb och Karl-Erik Pettersson har varit medlem sedan 1942. Båda påpekar att rodd är en perfekt motionsform där hala kroppen tränas. Foto: Leif Larsson
  • Här är Lars-Åke Hjelm vid några åror. Åror till tävlingsbåtar kan kosta 5 000 kronor styck och en fin roddbåt kan kosta 200 000. Foto: Leif Larsson
  • Roddbåtarna i klubben är döpta efter duktiga roddare. Båtarna som tar åtta man är cirka 20 meter långa. Foto: Leif Larsson

134 år av god roddmotion

Norrköpings roddklubb har funnits ända sedan 1883. Inte undra på, rodd är en perfekt träningsform. – En av de bästa för att träna hela kroppen. Benen är viktigast i rodd, de är styrkan när man trycker på. Armarna är raka och där handlar det mer om teknik. Man får en stark rygg av rodd och det är också bra träning för magen, redogör Lars-Åke Hjelm, ordförande i klubben.

I 134 år har roddklubben existerat och är näst äldsta idrottsförening i Norrköping efter gymnastikföreningen. Från början låg klubbens högkvarter längre ut i Strömmen än dagens centrala placering på Strömsholmen. Här har man huserat sedan 1934. Tidningen träffar Lars-Åke Hjelm och Karl-Erik Pettersson i klubblokalen som i två plan hyser både båthus och festvåning som kan hyras. Karl-Erik, som passerat 90-årsstrecket, har varit medlem i hela 75 år, sedan 1942. Han var aktiv och tränare på 1950- och 1960-talet.

– Rodd är bra motion. Men ska man nå OS-klass i dag så krävs att man tränar två-tre pass som dagen. Då går det inte att ha ett annat jobb vid sidan om, påpekar Karl-Erik.

Vill växa

Klubben har omkring 75 medlemmar varav fem-sex är av kvinnligt kön.

– Vi vill gärna ha fler medlemmar, inte minst aktiva. Det är svårt att rekrytera ungdomar, man bör vara 13-14 år när man börjar med rodd och i den åldern har många redan valt en annan sport, konstaterar Lars-Åke. Klubben anordnar dock prova-på för att locka fler.

– Vi har haft tisdagar som prova-på-dag men det fungerar med andra dagar också. En hel del kommer för att testa rodd, det svåra är att få dem att fortsätta, klargör Lars-Åke.

I rodd finns båtar som tar både en, två, fyra och åtta personer. Att lära sig balansen i en singelsculler tar sin tid.

– Vi brukar säga att vi ger 100 kronor till den som på sin första tur ensam klarar fem drag utan att gå omkull, säger Lars-Åke.

Tidigare fanns fem roddklubbar i Östergötland, nu är det bara Norrköping kvar. Lars-Åke kom in i klubben för drygt 25 år sedan.

– Jag gick med när sonen Fredrik började ro när han gick i gymnasiet. Nu är han roddchef i klubben och planerar bland annat programmet för säsongen.

Motion syftet

Motion är således huvudnummer men viss tävlingsverksamhet finns i klubben. Man är exempelvis med i den årliga distanskapprodden i Vaxholm som har SM-status. Fyra man med styrman ror 14 kilometer i inriggare som är den mindre vanliga båttypen i rodd. Fyra gånger har Norrköping tagit brons i denna tävling. Motionsroddarna har många olika turer att välja på.

– Ibland ror man till Herstadberg, det är tio kilometer tur och retur. Andra gånger till Karlsro, det är 8,6 kilometer. En långtur går runt Händelö, den är på 15 kilometer, berättar ordföranden.

Även ännu längre turer står på schemat emellanåt. En långrodd på 4,5 mil till Arkösund har gjorts och en annan riktigt lång tur gick till Västervik och Gamleby. På en vardag i augusti ger sig styrelsen ut på en speciell vattentripp.

– Vi brukar ro till Esterön, ha ett styrelsemöte, grilla korv och sedan ror vi tillbaka. Det är en trevlig tur och nu finns förslag på att göra det på en helgdag så att vi kan stanna längre och även bada, berättar Lars-Åke Hjelm, ordförande i en riktigt anrik sportklubb.