117 000 deklarerade första dagen

Torsdagen den 20 mars öppnade skatteverkets e-tjänst för deklaration. 117 000 deklarerade redan första dagen och över 880 000 besökte e-tjänsten. Det är en rejäl ökning om man jämför med fjolårets dryga 590 000 besökare.

Många var det som var nyfikna på om de skulle få pengar tillbaka från skatten. Under onsdagen den 19 mars hade skatteverket deklarationssidan öppen på prov och under den tiden hann så många som 3500 personer deklarera. Över en miljon personer besökte hemsidan under dagen.

– Allt fler har upptäckt möjligheten att deklarera elektroniskt och ta del av all information som man kan få redan vid öppningen. Jag tror att många är nyfikna på om de får pengar tillbaka och sedan passar på att deklarera när man ändå är inloggad, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

E-deklaration säkrast

I fjol deklarerade ungefär 236 000 via e-legetimation på sin mobiltelefon eller surflpatta. I år var motsvarande siffra 435 000 personer och det visar på en kraftig ökning. I år ska 7,6 miljoner människor deklarera i Sverige och skatteverket menar att det säkraste sättet att göra det på är via de elektroniska alternativen.

– Det bästa tipset till den som ska deklarera är att göra det elektroniskt. Det är säkrare, enklare och dessutom får man en kvittens på att man deklarerat vilket kan kännas tryggt. Då har man också möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.