• Numera håller ekonomieleverna till i gamla Kristinaskolan. Ekonomiettan njuter av tårta och saft. Sandra Green, Clara Hagberg, Natalin Kabro, Maja Lundman och Vendela Eriksson i förgrunden. Foto: Kajsa Nilsson

100-årigt gymnasium firar

100 år har gått sedan Kungsgårdsgymnasiet för första gången hälsade elever välkomna. Mycket har hänt sedan dess. I torsdags firades skolan med tårta och saft till alla elever.
Sedan de första eleverna började på dåvarande Norrköpings handelsgymnasium har skolan bytt lokaler flera gånger. 100-årsjubileet firades i Kristinaskolan vid Söder tull, som sedan 2014 inrymmer Kungsgårdsgymnasiets ekonomielever.

Två firanden

Claes Göransson är gymnasiechef för resultatenheten Kungsgårdsgymnasiet och De Geer-gymnasiet och höll tal under firandet. Han kom till Kungsgårdsgymnasiet för sex och ett halvt år sedan.

– Det är stort att få vara med om ett 100-årsjubileum. Förhoppningsvis får jag även uppleva De Geergymnasiets 150-årsjubileum 2018, säger han stolt.

På Kungsgårdsgymnasiet läser omkring 770 elever utspritt på flera lokaler och flera olika program: bland annat handel och frisör.

– I det här huset har vi ingen aula men vi kan använda De Geers aula när vi behöver samla eleverna, säger Claes Göransson som ett exempel. Det ligger en utmaning i att bevara sammanhållningen med elever på flera håll.

Förknippar med ekonomi

Efter att gymnasiechefens och elevrådets tal klingat ut och alla samstämmigt hurrat fyrfaldigt för sin skola smyger eleverna in i klassrummen för att fortsätta firandet med tårta. Några elever från ekonomiettan samlas i en lokal på bottenplan. Det är god stämning och de förklarar att de främst förknippar Kungsgård med just ekonomiprogrammet. Ändå var det inte riktigt självklart när några av dem skulle söka till gymnasiet.

– Efter att ha varit med på prova på-dagen bestämde jag mig. Den var jättebra, säger Natalin Kabro och får medhåll från klasskompisarna.

Maja Lundman uppskattar att man får starta uf-företag under utbildningen och tillägger att hon gillar de fräscha lokalerna som ekonomieleverna fått flytta in i.

– Jag ville gärna gå på en kommunal skola, säger Sandra Green om sitt val att börja på Kungsgård.