• Här kan man sitta ner och fångas av krigets inferno. Foto: Jerry Prütz
  • Affisch där man vill värva flera att gå med som soldater. Foto: Jerry Prütz
  • Det stora kriget kan man se under hela 2015. Foto: Jerry Prütz

100 år sedan första världskriget

Det är i år 100 år sedan första världskriget bröt ut och det vill man uppmärksamma på Flygvapenmuseet. Utställningen ”Det stora kriget” vänder sig först och främst till skolungdomar i gymnasieålder och vill väcka diskussioner och tankar om krig och hur de startar.

Utställningen finns i ett mycket litet rum där väggarna är täckta av fotografier med anknytning till det första världskriget som utställningsproducenten Matilda Bengtsson väljer att kalla ”Det glömda kriget” men även menar att det går att dra paralleller till vår egen tid.

Samma som 1914

– Det finns en hel del gemsamma saker i vår tid som även var aktuella 1914 då nationalismen var stark och en av grunderna till att det första världskriget bröt ut. Sverige var inte direkt drabbat utav kriget men här var det ransoneringar och många människor var inkallade. När vi renoverade ett förråd här så hittade vi klotter från 1917 som någon inkallad hade gjort. Han var väldigt trött på att vara inkallad, konstaterar Matilda Bengtsson.

Museipedagogen Veronika Baumgardt förklarar tanken med de långa träbänkar som finns i mitten av utställningslokalen.

Hela 2015

Det är meningen att ”Det stora kriget” ska väcka tankar och funderingar hos den som besöker museet. Är man en grupp finns möjlighet att sitta och prata om det man sett och varit med om. Man kan prata om hur krig uppstår och varför och sedan den stora frågan hur man ser till att det inte händer igen.

– ”Det stora kriget” kommer att finns här i alla fall hela 2015 och sedan får vi se. Vi har inte satt något slutdatum utan det får bero lite på hur mottagandet från lärare och elever är, säger Veronika Baumgardt avslutningsvis.

FAKTA

Första världskriget pågick mellan den 28 juli 1914 och den 11 november 1918. Kriget innefattade den tidens samtliga stormakter med England, Frankrike och Ryssland på ena sidan och på den andra sidan fanns centralmakterna med Tyskland, Österrike – Ungern och Italien på andra sidan. Mer än 70 miljoner soldater, däribland 60 miljoner européer, deltog i ett av historiens största krig. Mer än nio miljoner soldater dödades och det var den sjätte dödligaste konflikten i världshistorien och banade därefter väg för olika politiska förändringar i de berörda länderna.