• Vänsterpartiet tågade från Nya Torget till Vasaparken. Foto: Kajsa Nilsson
  • Ellen Sanfridsson och Julia Linander deltog i Vänsterpartiets 1 maj-firande. Foto: Kajsa Nilsson
  • Elin Sjulgård höll tal under Feministiskt initiativs första 1 maj-firande. På bild även Nike Lindstedt och Vilhelmina Björling. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kommunfullmäktiges ordförande Eva Andersson i täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många socialdemokrater samlades utanför kårhuset Trappan för att lyssna på tal. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mikael Damberg stod för Socialdemokraternas 1 maj-tal. Foto: Kajsa Nilsson

1 maj-firande på flera håll i stan

Många röda fanor vajade i Norrköping under 1 maj. Både socialdemokrater och vänsterpartister tågade genom staden. Feministiskt initiativ höll torgmöte i Hörsalsparken, men där var det mer rosa än rött.

Internationella arbetardagen firas så klart i arbetarstaden Norrköping. Vänsterpartiet tågade från Nya torget till Vasaparken där underhållning väntande. Socialdemokraterna gick från Nya Parken till kårhuset Trappan i industrilandskapet. Årets socialdemokratiska 1 maj-talare var riksdagsledamoten Mikael Damberg.

– Jag har aldrig varit med om en så annorlunda och vacker plats att fira 1 maj på som den här. Med Arbetets museum i bakgrunden och framtidsföretagen vägg i vägg, sa han när han klev upp på scenen för att påbörja sitt anförande som till stor del handlade om det kommande Europaparlamentsvalet och 1 maj-temat: ungdomsjobb.

– Vi har i dag lika många fascistiska representanter i parlamenten runt om i Europa som det var på 1930-talet. Hälften av EU:s länder har i dag nationalistiska partier i sitt parlament och de laddar upp inför Europaparlamentsvalet. 26 miljoner människor går arbetslösa i Europa och sex miljoner av dem är ungdomar som börjar tappa tron på och som inte vet hur de ska bygga sin framtid.

Fi i Hörsalsparken

Ur högtalarna i Hörsalsparken spelades den officiella valskivan med bland andra Robyn och The Knife. För Feministiskt initiativ i Norrköping var det premiär för 1 maj-firandet.

– Vi har ju inte funnits i Norrköping så länge. Vid vårt första årsmöte i mars hade vi 90 medlemmar, nu har vi närmare 150, det ökar hela tiden, berättade Nike Lindstedt.

Torgmötet berörde till största del EU-politik med anledning av EU-valet men även arbetsfrågor.

– Vi vill ha sex timmars arbetsdag. Det skulle ge fler arbeten, mer jämställd arbetsmarknad och jämnare sysselsättningsgrad, sa Vilhelmina Björling.