• "Vill ni se en stjärna" var en Zarahs signaturmelodi. Foto: Ragnhild Haarstad / SVD / SCANPIX /

"Vill ni se en stjärna?"

Zarah Leander var primmadonna extra ordinär, sångerska och skådespelerska. 2007 startades ett museum till hennes ära och minne i Härardshammars bygdegård. Nu firar museet tio år med pompa och ståt.

Kanske är Zarah Leander en av de största kvinnliga stjärnorna vi haft i Sverige. Hon var skådespelerska och sångerska med en mörk och fyllig kontraalt. Hade man en gång hört henne sjunga glömde man det inte. Hon debuterade redan 1931 på vita duken i filmen med filmen "Falska miljonären" men fick sitt sceniska genombrott året innan en av Kar de mummas revyer. Lars-Olof Johansson är ordförande för Zarah Leandermuseet.

Väcker känslor

– Zarah Leander är fortsätter att väcka folks känslor. Under det första året vi hade öppet så hade vi 3 000 betalande besökare, sedan har det gått ner lite men i nu känns det som intresset ökar lite igen. Hon var ju tidigt en stark kvinna på sin tid och för detta fick hon ta en del stryk sedan var hon även aktiv som skådespelerska i Tyskland under andra världskriget vilket än idag är ifrågasatt. Hon har själv sagt att hon var "en politisk idiot" och att hon valde att arbeta i Tyskland för att hon pratade långt bättre tyska än engelska. Hon arbetade i Tyskland mellan 1936 och tills hon flyttar tillbaka till Sverige 1943. Då valde hon att slå sig ner på Lönö Herrgård i just Häradhammars socken. Ett ställe hon ägde fram till sin död.

100 år

Det var på 100-årsdagen av Zarah Leanders födelse 2007 som man invigde museet under ledning av dåvarande landshövding Björn Eriksson. Det har nu alltså gått 10 år och det firades med början den 12 mars 2017. Zarahdagen 19 juli med utdelning av Zarah Leanderstipendium har också blivit en tradition. Museet har också vuxit både vad gäller lokaler och föremål. Nu disponerar man större delen av bygdegårdens nederplan och vi har fått föremål och samlingar från Zarahvänner både i Sverige men också i Tyskland och Nederländerna .

 

Zarah med Z i korthet:

Född 15 mars i Karlstad, död 23 juni 1981 i Stockholm. Hon var gift tre gånger: med skådespelaren Nils Leander(1905–1990)[1], journalisten Vidar Forsell (1904–1971)[1] och pianisten Arne Hülphers (1904–1978)[1]. I första äktenskapet fick hon två barn, Boel och Göran, födda 1927 respektive 1929, som adopterades av hennes andre make. Hon spelade med i 25 stycken långfilmer. Den 30 augusti 2011 beslutade stadsbyggnadsnämnden i Karlstad att uppkalla en gata eller plats efter Zarah Leander, drygt 30 år efter primadonnans död. Vilken gata eller plats det blir återstår dock att lösa. Under 2014 döptes en turistbåt i Karlstad till "Zarah Leander" och under år 2016 väntades även en av stadsbussarna få hennes namn.