”Vi ger gärna tips på artister”

På Rättviseförmedlingen arbetar man med att hjälpa exempelvis styrelser, organisationer och konsertarrangörer att hitta kompetens de själva har svårt att hitta. I julas fokuserade förmedlingen under en vecka på att ta fram en lista på kvinnliga artister –och fick ihop 850 namn.

Manliga konditorer, kvinnliga styrelseledamoter inom byggbranschen och kvinnor med expertkompetens på italiensk politik. Det är några av de personer som Rättviseförmedlingen på uppdrag tagit fram åt klienter. Att hitta kvinnor som kan stå på scen är inte svårt menar Sofia Embrén, vd på Rättivseförmedlingen.

-Det finns många kvinnor som säljer jättemycket skivor. Men om man som arrangör har en eller två konsertbokare som bokar slentrianmässigt är det risk för att det blir en skev fördelning. I vårt nätverk har vi tusentals personer, det gör det lättare att hitta mångfald, säger hon.

Sofia Embrén tycker det är tråkigt att Bråvallafestivalen inte kan bjuda publiken på en större bredd och hon avvisar argumentet att det inte skulle finnas tillräckligt många bra kvinnliga musiker.

-Då har man inte letat tillräckligt, i alla fall inte om man alls tycker att frågan är viktig. Vi vet att de populära kvinnliga artisterna finns massor av, säger hon.

I julas fokuserade förmedlingen under en vecka på att ta fram en lista på kvinnliga artister – och fick ihop 850 namn. Tipsen kom från förmedlingens 40 000 medlemmar på Facebook.

-Vi tog en musikgenre som tema varje dag och folk tipsade. Alla artister passar inte på Bråvallafestivalen, men en del av genrerna gör det. Vi delar gärna med oss, säger Sofia Embrén.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se