• AnnaLina Hertzberg visar hur hon vill att skådespelarna ska agera på scenen.
  • AnnaLina Hertzberg visar hur hon vill att skådespelarna ska agera på scenen. Foto: Carolina Fransson

"Det gäller att vara lyhörd"

Trollkarlen från Oz och Fladdret är två av föreställningarna som Ung scen/öst sätter upp under spelåret 2017/2018. Linköpingsposten har träffat regissörerna och varit med under en repetition.

Det är lunchtid och skådespelarensemblen har rast efter förmiddagens repetitioner. I dag övar de mellan klockan 10 och 17 och det ska finslipas detaljer.

– Under förmiddagen har vi bara jobbat med teknik. Skådespelarna har fått flytta på sig tio centimeter åt ett håll för att få tillräckligt med ljus på sig. Det är jättemycket ljus och stora kostymer så det har varit varmt åt dem, säger AnnaLina Hertzberg, som regisserar Trollkarlen från Oz.

Riktar sig till mellanstadieelever

Trollkarlen från Oz är en scenföreställning som riktar sig till barn i mellanstadieålder. Scenen ser ut att vara hämtad ur en sagodröm med sina färgglada väggar och dekorer.

– Jag ville göra det bombastiskt och stort med sång, musik och show. Flera barn har kanske inte varit på en större teater tidigare och då är det en stor grej att komma hit, hänga av sig jackorna och komma in i salongen, menar hon.

Hon har till största delen utgått i från boken då hon regisserat, men även hämtat lite från filmen från 1937. Ung scen/öst har klassiker som tema på sina föreställningar i år, men AnnaLina Hertzberg vill att barnen ska få med sig något mer än att de bara har sett en klassiker när de lämnar teatern.

– Vi på teatern har haft många intressanta diskussioner om vad en klassiker är. Varför är Trollkarlen från Oz en klassiker och kan man komma på nya klassiker? De frågorna tar vi upp med barnen, säger hon.

Barnen är delaktiga

Gustav Englund, är regissör för Fladdret som är en klassrumsföreställning om romantisk kärlek. I den samlas både skådespelare och publik på Tidsdjuret, som är en matta med ett huvud på ena sidan och garn och ull som i en ring på kanterna. Den riktar sig till barn i åldrarna sex till åtta år och handlar om M och C som flugit till framtiden på Tidsdjurets håriga rygg och landat i barnens klassrum.

– De kraschlandar rakt ner i barnens trygga miljö. Barnen samlas ofta på en rund matta, men här blir klassrummet något annat än de är vana vid, säger han.

Romantisk kärlek finns inte i denna framtid, men det har börjat fladdra i M:s mage. Barnen är delaktiga i föreställningen och får, med hjälp av mytiska berättelser, hjälpa M att förstå vad fladdret kan betyda.

Engagerade i föreställningen

– Det är första gången som jag arbetar med en så ung publik och det gäller att hela tiden vara lyhörd för vad som fungerar. Det behöver inte betyda att barnen är helt uppslukade av berättelsen bara för att de sitter stilla, lika lite som det behöver betyda att de är ointresserade när de pillar med något annat samtidigt. Föreställningen är också delvis ett samtal mellan karaktärerna och barnen. De kan bli väldigt engagerade och man behöver hitta olika sätt för att komma vidare i berättelsen. Det gäller att hitta en balans mellan att öppna upp och stänga, säger Gustav Englund.

Mattan har gjorts mjuk för att barnen ska kunna sitta och känna på den. När man gör föreställningar för barn får man tillåta lite mer än under en förställning för vuxna, inflikar AnnaLina Hertzberg.

– Det viktiga är att lyssna med respekt, även om man skrattar, rör på sig eller återberättar för kompisen bredvid, säger hon.

Fladdret spelas i klassrum runtom i Östergötland för barn mellan sex och åtta år under hösten 2017.

Trollkarlen från Oz spelas till och med den 31 oktober på ung scen/öst i Linköping, den 7-10 november på Kulturhuset i Finspång, den 14 november-13 december på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping och den 28 december till 14 januari på Östgötateaterns stora scen i Norrköping.