• Mats Uddin.
  • Mats Uddin.

"Det är inget jobb, det är en livsuppgift"

Möt personen som har regionen i sina händer – Mats Uddin. Hur är det att arbeta som regiondirektör? Vilka är Region Östergötlands största utmaningar? Och vilka tider har Mats i Ironman?

Präst, astronaut och fotbollsproffs. I mellanstadiet fanns det ingen hejd på Mats yrkesdrömmar. Att vilja bli regiondirektör i mellanstadiet hör inte precis till vanligheterna. Inte heller när han blev tillförordnad regiondirektör den första juni förra året var det ett givet val, först ville han bara vara det tillfälligt.

– Men jag kände snabbt hur roligt och utmanande yrket var och blev allt mer lockad av att fortsätta, så efter sommaren blev mitt nej ett ja, berättar Mats med ett leende. Under intervjun dyker leendet upp många gånger, och även flera hjärtliga skratt.

Höjdpunkten i karriären

Den första december blev Mats den allra första regiondirektören med helhetsansvar, vilket han beskriver som höjdpunkten i sin karriär. Region Östergötland är en sammanslagning av stora delar av det som Regionförbundet Östsam har haft ansvar för och de områden som har funnits inom Landstinget. Sedan Region Östergötland bildades har det uppstått en del utmaningar, enligt Mats.

– Utmaningen är att få ihop helheten - både med näringsliv, kommuner, länsstyrelser och andra aktörer, men också att få ihop samverkan och vårdproduktion. Vi måste skapa förtroende för Region Östergötland och leverera utifrån de förväntningar som finns. Jag brukar säga att Region Östergötlands utmaning är vad alla östgötars utmaning är, exempelvis bästa möjliga förutsättningar för våra barn, sysselsättning, bra hälsa och minimera utanförskap.

Mats anser att Östergötland bör ha en högre sysselsättning än i dag. Sjukvården har bra förutsättningar, men fokus måste ligga på den största utmaningen just nu – brist på vårdplatser.

Bloggen underlättar dialog

Framtiden för Region Östergötland handlar om att involvera medborgarna och patienterna mer och möjliggöra ökad digitalisering, vilket till exempel handlar om mer digitala kontakter än fysiska med sjukvården.

– Men den mänskliga kontakten är helt avgörande i vissa fall. Annars ser jag bara fördelar: digitaliseringen skapar nya idéer och nya arbetssätt.

För att minimera avståndet mellan regiondirektör och verksamhet har Mats startat en blogg. Bloggen är en plattform där han kan skriva om Region Östergötlands uppdrag, aktuella frågor och lättare kan föra en dialog med medarbetare och andra östgötar.

– Bloggen har fått mycket positiv respons. När det var öppet hus på US kom många fram till mig för att ge komplimanger och ställa utmanande frågor. Vissa hade läst varje inlägg och då har bloggen verkligen fyllt sitt syfte, säger Mats.

Trivs med stress

Karriärmässigt har Mats en imponerande meritlista. Han är utbildad nationalekonom och har även magisterexamen i pedagogik med inriktning mot hälso- och sjukvård. Genom åren har han bland annat arbetat som HR-direktör inom regionen, chef för Arbetsförmedlingen i Valdemarsvik och Linköping samt haft chefsuppdrag på Arbetsmarknadsstyrelsen och Länsarbetsnämnden i Stockholm.

– Jag trivdes inte riktigt i Stockholm då jag tyckte att arbetskulturen handlade mycket om makt i stället för sakfrågor. Dessutom ville jag vara närmare naturen hemma i Linköping, därför blev det ingen fortsatt karriär i Stockholm.

Nu trivs Mats väldigt bra med sitt nya jobb, trots att det stundtals kan vara stressigt och ta mycket tid från hans liv.

– Det är inget jobb, det är en livsuppgift. Men jag trivs med stress och press – då presterar jag som bäst.

Ironman

När tillvaron är som stressigast är familjen, läsning och träning räddningen. Mats försöker träna varje dag, exempelvis längdskidåkning, cykling, löpning och simning. De senaste två åren har han deltagit i Triathlontävlingen Ironman. 2014 fick han tiden 11.50 och 2015 kom han i mål på tiden 12.30, i augusti siktar han på ungefär samma tid som förra året.

– Min svaga gren är cyklingen. Men jag är nöjd över att bara få delta i Ironman, det är en spännande upplevelse!

Fakta Mats Uddin

Ålder: 47

Familj: Sambo med Anette och tre barn i åldrarna 12, 16 och 19.

Uppvuxen: Flen

Bor: Slaka

Gör: Regiondirektör

Fritid: Tränar varje dag. Har bland annat tävlat i Ironman och åkt Vasaloppet.

Otippat: Inspireras av Dag Hammarskjöld. "Jag läste boken Vägmärken för första gången när jag var en vilsen 17-åring. I dag läser jag ett stycke ur boken några gånger varje vecka".

Skrattar åt: Mycket, livet är roligt! Mest skrattar jag åt komiska, otippade saker i vardagen.