• Max 3000 kronor får studentveckan och avslutningen kosta för Victoria Petersson, avgångsstudent på Hagagymnasiet. Foto: Linnéa Nestor

”Att det kostar är största stressen”

Victoria Petersson som läser naturvetenskapliga programmet på Hagagymnasiet känner av pressen inför skolavslutningen. Det som stressar henne mest är att så mycket pengar går åt inför avslutningen.

Själv har Victoria Petersson sparat pengar sedan förra sommarens jobb för att kunna delta i så många arrangemang som möjligt.

-Jag insåg redan förra året att det här skulle bli dyrt. Och det är verkligen fruktansvärt dyrt att vara med på allt, säger hon.

Det är framför allt vid tre tillfällen som det går åt pengar. Vid balen, under studentveckan och vid avslutningen.

-Mina föräldrar betalade studentklänningen, den kostade 2 000 kronor.

Resten betalar hon dock mestadels själv. För den vecka av fest och aktiviteter som börjar innan avslutningen, studentveckan, samt för avslutningsdagen har hon en budget på 3 000 kronor. Det kan låta mycket, men talar man med Victoria förstår man att det går att spendera mycket mer.

-För aktiviteter som brännboll under studentveckan kostar det 500 kronor per lag, vill man gå på nattklubben hela veckan kostar det 1000 kronor, att åka släp på avslutningsdagen kostar 500 kronor och sen är det ju klänningen, säger hon.

Man vill inte missa något

Även om det inte finns några krav på att delta, vill de flesta studenterna vara med på så mycket som möjligt. Men alla har inte råd.

-Man missar om man inte är med. Man brukar inte märka så mycket om folk inte har råd, men tvärtom så märker man vilka som faktiskt har råd, säger hon.

Men att ha råd att lägga ut pengar kan också bidra till stress, menar Victoria Petersson.

-När det kostar så mycket pengar finns det ju en press på att det ska bli bra. Det måste vara kul.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se